TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

Commissionerate, Tribal Development Department (CTD) – Government of Gujarat Recruitment 2017 – 402 Vidhaya Sahayaka (Math / Science) Vacancies-2018-2019-2020

56. Which one of the following was not identified by Almond as a stage of conversion process of a political system ?
(A) Interest articulation
(B) Interest aggregation
(C) Political recruitment
(D) Rule adjudication
Ans : (D)

57. Consider the following political system—
1. Czech Republic
2. Malaysia
3. South Africa
4. Sri Lanka
What is the correct chronological sequence of the above opting to a sustained competitive electoral democracy ?
(A) 2, 4, 3 and 1
(B) 2, 3, 4 and 1
(C) 4, 2, 1 and 3
(D) 4, 1, 2 and 3

Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

 

Ans : (C)

58. Consider the following statements—
The classification of authoritarian systems made by Almond and Powell includes
1. radical and conservative totalitarian
2. pre-mobilized authoritarian and pre-mobilized democratic
3. conservative and modernizing authoritarian
4. secularized City-States and pyramidal systems
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1 and 3
Ans : (D)

59. Consider the following—
1. Timocracy and oligarchy
2. Democracy and tyranny
3. Republics and autocracy
4. Theocracy and polity
Which of the above are included in Plato’s classification of governments ?
(A) 1 and 2
(B) 1 and 4
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans : (A)

60. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Institutions/Units of Government)
(a) Laender
(b) Procuratorates
(c) Privy Council
(d) Commissions de modernization
List-II (Countries associated)
1. France
2. China
3. Great Britain
4. German Federal Republic
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1
Ans : (D)

61. In the US House of Representatives, the second reading of a Bill is undertaken in which one of the following Committees ?
(A) Select Committee
(B) Standing Committee
(C) Conference Committee
(D) Committee of the Whole House
Ans : (B)

62. When the Senate of the United States sits for a trial for impeachment of the US President, the House is presided over by the—
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) President of the House
(C) Vice-President of the United States
(D) Senator representing the largest province of the United States
Ans : (A)

63. In several States of the US, the Jim Crow Legislation was responsible for—
(A) segregation of different communities
(B) reparations for previously segregated communities
(C) common schools for blacks and whites
(D) ban of civil rights movement
Ans : (C)

64. The final outcome of the French presidential election is on the completion of (run of election) second ballot among—
(A) all the candidates
(B) top two candidates
(C) top three candidates
(D) top four candidates
Ans : (B)

65. Consider the following statements—
The charge of violation of the Constitution by the President of India for his impeachment cannot be preferred by a House unless :
1. a resolution containing the proposal is moved after a 7 days’ notice in writing signed by not less than 1
4th of the total number of members of that House
2. the resolution is passed by a majority of not less than 2 3rd of the total membership of that House
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme