TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

Karnataka PSC – KPSC Recruitment 2017 – 1254 Geologist, Assistant Engineer & Various Vacancies-2018-2019-2020

31. Consider the following—
1. Decentralization
2. Labour-intensive industry
3. Promotion of Indian languages vis-a-vis English
4. Opposition to caste system
Which of the above were the central tenets of Lohia-inspired socialism in India ?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (A)

32. Consider the following statements—
1. Truth is a subjective quality, available only to a few gifted people, whose will or spirit or personality is greater than that of the masses.
2. Non-violence is the law of our species as violence is the law of brute.
Which political ideologies are reflected in the statements 1 and 2 abov

Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

 

e respectively ?
(A) Marxism in 1 and Gandhism in 2
(B) Syndicalism in 1 and Gandhism in 2
(C) Fascism in 1 and Liberalism in 2
(D) Fascism in 1 and Gandhism in 2
Ans : (D)

33. Consider the following propositions—
1. Trusteeship implies making use of resources at one’s command for the welfare of all.
2. Nayee (Nai) Taleem (Basic Education) is integration of learning with work.
3. Satyagraha is holding on to truth even at one’s cost.
With which of the above propositions did Gandhi disagree ?
(A) None
(B) 1 and 2
(C) 2 only
(D) 3
Ans : (A)

34. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Mahatma Gandhi’s Ideas —C. F. Andrews
(B) The Gandhian Way —J. B. Kriplani
(C) Marx, Gandhi and Socialism —Ram Manohar Lohia
(D) Gandhi’s Political Philosophy —B. R. Nanda
Ans : (D)

35. Consider the following countries—
1. Sri Lanka
2. Malaysia
3. Australia
4. Canada
Which of the above countries has/have formally declared itself/themselves as multicultural ?
(A) 2, 3 and 4 only
(B) 2 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Country)
(a) Egypt
(b) Nigeria
(c) Sri Lanka
(d) Syria
List-II (Party)
1. National Democratic Party
2. People’s Democratic Party
3. United National Party
4. Baath Party
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 2 3 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

37. Which one of the following was the first country-wide pressure group of the organized Indian working class ?
(A) All India Trade Union Congress
(B) Indian National Trade Union Congress
(C) Indian Mining Federation
(D) Hind Mazdoor Sabha
Ans : (A)

38. With which one of the following is the expression ‘gift of grace’ associated ?
(A) Legal-rational authority
(B) Traditional authority
(C) Charismatic authority
(D) Autocratic authority
Ans : (C)

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Exponent)
(a) Eva Balfour
(b) W. W. Rostow
(c) A. G. Frank
(d) Samir Amin
List-II (Theory)
1. Stages of development
2. Centre-periphery theory
3. Environmental theory
4. Development of underdevelopment
5. Sustainable development
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 1 4 2
(B) 3 4 1 5
(C) 5 4 1 2
(D) 3 1 4 5
Ans : (A)

40. Which of the following is/are the major theme(s) of New International Economic Order (NIEO) ?
1. Self-reliance
2. Globalization and liberalization
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme