TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

Recruitment in Haryana Staff Selection Commission (HSSC) for 5532 Posts | Government Job-2018-2019-2020

21. Keenan stadium is located at—
(A) Jamshedpur (B) Cuttack
(C) Patna (D) Ranchi
Ans : (A)

22. The circulation of blood in closed circulatory system was discovered by—
(A) Francis Darwin (B) William Harvey
(C) G. Mendel (D) Hippocrates
Ans : (B)

Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

 

23. Vitamin K is necessary for blood clotting because it plays a vital role in the synthesis of—
(A) Thromboplastin (B) Fibrinogen
(C) Prothrombin (D) All of the above
Ans : (D)

24. Iris is the anterior part of—
(A) Retina (B) Choroid
(C) Sclera (D) Cornea
Ans : (A)

25. At which part of the tongue are the taste buds for sweet taste located ?
(A) Tip (B) Back
(C) Sides (D) Middle
Ans : (A)

26. The following is not a member of the European Union :
(A) Turkey (B) Cyprus
(C) Slovakia (D) Ireland
Ans : (A)

27. Which of the following States has the largest size of population ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Maharashtra
Ans : (A)

28. Which city is called Gateway of India ?
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Delhi
Ans : (C)

29. Who is the famous South Indian musician and saint, who was an exponent of Carnatic music ?
(A) Tyagaraja
(B) B. Subramanium
(C) R. Ramachandran
(D) P. Venkataraman
Ans : (A)

30. ‘Geeta-Govindam’ by Kavi Jaydev was written in—
(A) Bengali
(B) Sanskrit
(C) Maithili
(D) Apabhramsa
Ans : (B)

31. When was ‘Purna Swaraj’ day first celebrated ?
(A) August 15, 1947
(B) August 15, 1930
(C) January 26, 1950
(D) January 26, 1930
Ans : (D)

32. The native land of ‘Jim Corbett’ is—
(A) England
(B) India
(C) Germany
(D) France
Ans : (B)

33. Dr. M. S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharat Natyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)

34. We find ‘Indir-Thakrun’ in—
(A) Aranyak
(B) Pather-Panchali
(C) Ichamati
(D) Devajan
Ans : (B)

35. Which Article of the Indian Constitution provides to the Parliament the power to amend the Constitution ?
(A) 360
(B) 368
(C) 390
(D) 348
Ans : (B)

36. ‘Hans Christian Andersen’ was born in—
(A) Poland
(B) Russia
(C) Denmark
(D) Germany
Ans : (C)

37. Anhydrous CaO may be used to dry—
(A) H2S gas
(B) NH3 gas
(C) CO2 gas
(D) HCl gas
Ans : (B)

38. In bacteria, which of the following photosynthesis is present ?
(A) PS I
(B) PS II
(C) Both PS I and PS II
(D) None of the above
Ans : (C)

39. The only Sultan of Delhi who exempted his subject from nearly 24 taxes was—
(A) Mubarak Shah Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Firoz Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

40. To whom is the Council of Ministers collectively responsible ?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Lok Sabha
(D) The Rajya Sabha
Ans : (C)

1 Comment

Add a Comment
  1. Thanks for sharing this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme