TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

RTU Admit Card 2017, UG PG Exam Hall Ticket Available Online at www.rtu.ac.in-2018-2019-2020

  1. CAPART is related with—
    (A) Assisting and evaluating rural welfare programmes
    (B) Computer hardware
    (C) Consultant service of export promotion
    (D) Controlling pollution in big industries

    52. Note issuing deptt. of RBI should always possess the minimum gold stock of worth—
    (A) Rs. 85 crore (B) Rs. 115 crore
    (C) Rs. 200 crore (D) None of these

    53. Which of the following does not grant any tax rebate ?
    (A) National Saving Certificate (B) Indira Vikas Patra
    (C) National Saving Scheme (D) Public Providend Fund

    54. Ad hoc Treasury Bill System of meeting budget deficit in India was abolished on—
    (A) 31 March, 1997 (B) 31 March, 1996

    Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

    Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

     

    (C) 1 April, 1992 (D) 1 April, 1995

    55. SEBI was established in—
    (A) 1993 (B) 1992
    (C) 1988 (D) 1990

    56. The working of SEBI includes—
    (A) To regulate the dealings of share market
    (B) To check the foul dealings in share market
    (C) To control the inside trading of shares
    (D) All of these

    57. The ‘Ad hoc Treasury Bill System’ of meeting budget deficit in India was replaced by ‘Ways and Means Advances System’ which has come into force on—
    (A) March 31, 1997 (B) April 1, 1996
    (C) April 1, 1997 (D) None of these

    58. Fiscal deficit as a percentage of GDP was 4·0% in 2004–05 which increased in 2009–10 (Budget Estimates) to—
    (A) 5·0% (B) 5·1%
    (C) 6·8% (D) 6·0%

    59. Which is the first Export Processing Zone declared as Free Trade Zone in India ?
    (A) Kandla (B) Noida
    (C) Santacruz (D) Falta

    60. Which statement of the following is true for IMF ?
    (A) It is not an agency of UNO
    (B) It can grant loan to any country of the world
    (C) It can grant loan to state Govt. of a country
    (D) It grants loan only to member nations

    61. TRAI has abolished ADC (Access Deficit Charge) on all types of calls w.e.f.—
    (A) April 1, 2008
    (B) April 30, 2008
    (C) August 30, 2008
    (D) October 30, 2008

    62. Which of the following is public sector organisation ?
    (1) FCI Food Corporation of India
    (2) FCI Fertilizer Corporation of India
    (3) Cotton Corporation of India
    (4) Jute Corporation of India
    (A) Only 1 and 2
    (B) Only 2, 3
    (C) Only 3, 4
    (D) All of these

    63. Which day has been declared as ‘Balika Diwas’ (Girl Day) by the Ministry of Woman and Children Development ?
    (A) April 5, every year (B) July 9, every year
    (C) October 9, every year (D) December 9, every year

    64. For RIDF-XIV, allocation in Union Budget 2008-09 was—
    (A) Rs. 16000 crore (B) Rs. 12000 crore
    (C) Rs. 10000 crore (D) Rs. 14000 crore

    65. The birth rate and death rate for the year 2006 have been estimated as—
    (A) 26·2 and 8·1 per thousand respectively
    (B) 24·8 and 8·0 per thousand respectively
    (C) 23·8 and 7·6 per thousand respectively
    (D) 23·5 and 7·5 per thousand respectively

    66. Central Issue price of foodgrains under TPDS includes price for BPL and APL (below poverty line and above poverty line). What is the difference between the two ?
    (A) Price for APL is double of BPL price
    (B) Price for BPL is one-third of APL price
    (C) Difference of Rs. 500 per Qt.
    (D) Difference of Rs. 250 per Qt.

    67. What growth target government has estimated for the domestic crude production for the 11th Plan (2007–12) ?
    (A) 42% (B) 33%
    (C) 29% (D) 26%

    68. Rural women can avail the benefit of Mahila Samriddhi Yojana if they open their account in—
    (A) Rural Post Offices (B) Commercial Banks
    (C) Rural Development Bank (D) Any of the above

    69. Agriculture sector registered 4·9% growth in 2007-08 and it is estimated for year 2008-09 at—
    (A) Again 4·5% (B) 4·3%
    (C) 3·3% (D) 1·6%

    70. As per the third advanced estimates of Agricultural Production for the year 2008-09 released by the Ministry of Agriculture, total foodgrain’s production has been estimated at—
    (A) 240·78 million tonne (B) 230·78 million tonne
    (C) 227·88 million tonne (D) 229·85 million tonne

    71. Mistry Committee in its final report recommends full capital account convertibility by—
    (A) 2008 end (B) 2009 end
    (C) 2010 end (D) 2011 end

    72. Which committee recommended tax on Agriculture Holdings ?
    (A) Bhootlingam Committee (B) Wanchoo Committee
    (C) Raj Committee (D) None of these

    73. The Present Service Tax rate is—
    (A) 10% (B) 12%
    (C) 11..35% (D) 12.36%

    74. The cause of deflation is—
    (A) Lack of goods and services as compared to money supply
    (B) Lack of imports as compared to exports
    (C) Lack of money supply as compared to supply of goods and services
    (D) None of these

    75. Which of the following is a better measure of economic development ?
    (A) Employment (B) Size of exports
    (C) Rural consumption (D) National Income
    Answers :
    51. (A) 52. (B) 53. (B) 54. (A) 55. (C) 56. (D) 57. (C) 58. (C) 59. (C) 60. (D)
    61. (D) 62. (D) 63. (D) 64. (D) 65. (D) 66. (A) 67. (D) 68. (A) 69. (D) 70. (D)
    71. (A) 72. (D) 73. (D) 74. (C) 75. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme