Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2015-2016



SBI SO 2016-17 Admit Card Download Hall Ticket Available at www.sbi.co.in

  1. Which bank in India performs duties of Central Bank ?
    (A) Central Bank of India
    (B) State Bank of India
    (C) Reserve Bank of India
    (D) Above (A) and (B)

    77. Out of one Rupee expenditure, how much paise have been allotted for subsidy in 2009-10 interim budget proposals ?
    (A) 12 paise
    (B) 10 paise
    (C) 9 paise
    (D) 7 paise

    78. ‘India Brand Equity Fund’ was established in—
    (A) 1996
    (B) 1997
    (C) 1995
    (D) 1992

    79. Mixed Economy means—
    (A) Co-existence of small and large industries
    (B) Promoting both Agriculture and Industries in the economy
    (C) Co-existence of public and private sectors
    (D) Co-existence of rich and poor

    80. Ministry of HRD has announced to hike FDI limit in Education to—
    (A) 65%
    (B) 70%
    (C) 75%
    (D) 100%

    81. ‘Pure Banking, Nothing Else’ is a slogan raised by—
    (A) ICICI Bank
    (B) HDFC Bank
    (C) SBI
    (D) UTI Bank

    82. In the end of March 2008, External debt to GDP ratio in India stood at—
    (A) 18·8%
    (B) 17·4%
    (C) 17·8%
    (D) 15·8%

    83. Indian State having the lowest Infant Mortality Rate is—
    (A) Maharashtra
    (B) Goa
    (C) Gujarat
    (D) Kerala

    84. ‘Smart Money’ is a term used for—
    (A) Internet Banking
    (B) Credit Card
    (C) Cash with Bank
    (D) Cash with Public

    85. Which of the following has the maximum share in GSM Mobile Phone Service Market ?
    (A) Vodafone (earlier Hutch)
    (B) Airtel
    (C) BSNL
    (D) Reliance

    86. The main objective of TRYSEM was—
    (A) To train rural youth for self employment
    (B) To train urban youth for self employment
    (C) Both of the above
    (D) None of these

    87. The establishment of IORARC (Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation) was officially declared on—
    (A) March 5, 1996
    (B) March 5, 1997
    (C) April 1, 1997
    (D) August 15, 1947

    88. Inside Trading is related to—
    (A) Share Market
    (B) Horse racing
    (C) Taxation
    (D) Public Expenditure

    89. The largest source of National Income in India is—
    (A) Service Sector
    (B) Agriculture
    (C) Industrial Sector
    (D) Trade Sector

    90. ‘Public Sector’ means—
    (A) Government ownership on commerce and trade
    (B) Capitalist ownership on commerce and trade
    (C) Private ownership on trade
    (D) None of these

    91. NABARD is—
    (A) A bank
    (B) A board
    (C) A block
    (D) A department

    92. Indian Green Revolution is the most successful in—
    (A) Wheat and Potato
    (B) Jwar and Oil Seeds
    (C) Wheat and Rice
    (D) Tea and Coffee

    93. The period of 10th plan in India was—
    (A) 2000-2005
    (B) 2001-2006
    (C) 2002-2007
    (D) 2003-2008

    94. Economic Planning is in—
    (A) Union list
    (B) State list
    (C) Concurrent list
    (D) Not any specified list

    95. Presently (from April 29, 2003) bank rate in India is—
    (A) 7·0%
    (B) 6·75%
    (C) 6.25%
    (D) 6·0%

    96. Gross domestic savings as a proportion of GDP has been improving. What is the average percentage of gross domestic savings proposed during the 11th plan ?
    (A) 26·4%
    (B) 31·9%
    (C) 34·8%
    (D) 35·2%

    97. 12th Finance Commission has recommended to merge and determine one single interest rate on various outstanding central loans to states having different interest rates. What is this recommended interest rate ?
    (A) 7·0%
    (B) 7·5%
    (C) 8·0%
    (D) 8·5%

    98. MRTP is related to—
    (A) Monopoly and trade restrictions
    (B) Inflation control
    (C) Transport control
    (D) Foreign Exchange Regulations

    99. Interest Rate Policy is a part of—
    (A) Fiscal Policy
    (B) Industrial Policy
    (C) Monetary Policy
    (D) None of these

    100. The basis of determining dearness allowance to employees in India is—
    (A) National Income
    (B) Consumer Price Index
    (C) Standard of Living
    (D) Per Capita Income

    Answers :
    76. (C) 77. (C) 78. (A) 79. (C) 80. (D) 81. (C) 82. (A) 83. (D) 84. (B) 85. (B)
    86. (A) 87. (B) 88. (A) 89. (A) 90. (A) 91. (A) 92. (C) 93. (C) 94. (C) 95. (D)
    96. (C) 97. (B) 98. (A) 99. (C) 100. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Exam.100view.com