TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

Telangana State Public Service Commission (TSPSC) for 1032 Posts Exam-2018-2019-2020

1. Gross Domestic Product is the monetary value of –
(A) stock of goods and services
(B) all final goods and services produced in a year
(C) goods produced for the market only
(D) goods produced for the market and for self consumption.
Ans : (B)

2. Which one of the following market structures has a kinked demand curve ?
(A) Perfect competition (B) Monopoly
(C) Oligopoly (D) Monopolistic competition
Ans : (C)

3. Which of the following pairs is not correct ?
(A) I Plan – (1951 – 1956) (B) III Plan – (1966 – 1971)
(C) XI Plan – (2007 – 2012) (D) VI Plan – (1980 – 1985)
Ans : (B)

4. Which of the following institutions deals with credit to Agriculture and Rural Development ?

Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

 

(A) IDBI (B) NABARD
(C) SIDBI (D) ICICI
Ans : (B)

5. As per the results of the 2011 Population Census, which of the following groups occupies the three top places in respect of literacy ?
(A) Kerala, Goa, West Bengal (B) Chandigarh, Goa, Kerala
(C) Kerala, Lakshadweep, Mizoram (D) Mizoram, Kerala, Tripura
Ans : (C)

6. District Judges in a State are appointed by the –
(A) Advocate–General of the State (B) Council of Ministers of the State
(C) Governor (D) Chief Justice of High Court
Ans : (C)

7. Who will head the jury of the Awards Committees of Padma, Ratna and other highest honorary awards?
(A) President of India (B) Vice-President of India
(C) Home Minister (D) Prime Minister of India
Ans : (B)

8. Most important responsibility of a Welfare State is –
(A) to preserve private property (B) to promote religion of the people
(C) to check exploitation (D) to check encroachments of Fundamental Rights.
Ans : (C)

9. Which of the following statements are correct ?
1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan.
2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal.
3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar.
(A) 1, 2, 3 (B) 1, 2
(C) 2, 3 (D) 1, 3
Ans : (A)

10. Arrange the following Presidents in chronological order as to who came first and who came later :
1. Fakhruddin Ali Ahmed 2. Zakir Hussain
3. Justice Hidayatullah 4. A. P. J. Abdul Kalam
(A) 3, 2, 1, 4 (B) 2, 3, 1, 4
(C) 2, 1, 3, 4 (D) 2, 3, 4, 1
Ans : (B)

11. Which one of the following events are chronologically correct ?
(A) Civil Disobedience Movement–Quit India Movement–The Cabinet Mission Plan
(B) The Cabinet Mission Plan–Civil Disobedience Movement –Quit India Movement
(C) Quit India Movement – Civil Disobedience Movement – Cabinet Mission Plan
(D) Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission Plan – Quit India Movement
Ans : (A)

12. Who founded the Vikramasila University ?
(A) Dhruva (B) Devapala
(C) Dharmapala (D) Mahipala
Ans : (C)

13. Which of the following was not known during the Rigvedic period ?
(A) Joint family system (B) Agriculture
(C) Varna system (caste) (D) Marriage system
Ans : (C)

14. Match the following –
Dynasty — Founder
a. Pallavas — 1. Dantidurg
b. Chalukyas — 2. Vishnuvardhan
c. Rashtrakutas — 3. Simhavishnu
d. Hoysalas — 4. Pulakesin I
a b c d 
(A) 2 1 4 3 (B) 3 4 1 2
(C) 1 4 2 3 (D) 4 3 2 1
Ans : (B)

15. Abul Fazl wrote –
(A) Babur–Nama (B) Humayun–Nama
(C) Akbar–Nama (D) Alamgir–Nama
Ans : (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme