TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

UP Police Recruitment 2017-Apply for 2311 Jail Warder Jobs at www.prpb.gov.in

81. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Content — Schedule in the Constitution of India
(A) Languages — Eighth Schedule
(B) The forms of oaths or affirmations — Second Schedule
(C) Allocation of seats in the Council of States — Fourth Schedule
(D) Provisions as to disqualification on the ground of defection — Tenth Schedule
Ans : (B)

82. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Taxes belonging to the Union exclusively
(b) Taxes belonging to the State exclusively
(c) Duties levied by the Union but collected and appropriated by the States
(d) Duties levied as well as collected by the Union but assigned to the State
List-II
1. Sales tax
2. Customs
3. Excise duties on medicinal preparation
4. Duties on succession to property other than agricultural land
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 2 3 1 4
(D) 4 1 3 2
Ans : (B)

83. Consider the following statements—
1. Articles 64 and 89(1) of the Constitution of India provide that the Vice-President of India shall be Ex-officio
Chairman of the Council of States and shall not hold any other office of profit.
2. There is no such office as that of the Vice-President of India in other parliamentary systems of Governments in Commonwealth countries.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

84. Consider the following statements—
1. Interest aggregation is the activity in which the political demands of individuals and groups are combined
into policy programmes.
2. Large nations usually develop more specialized organisations for the specific purpose of aggregating interests and resources behind a policy.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

85. Which one of the following judgements stated that secularism and federalism are the basic features of the Indian Constitution ?
(A) Keshavananda Bharati Case
(B) S. R. Bommai Case
(C) Indira Sawhney Case
(D) Minerva Mills Case
Ans : (A)

86. Consider the following statements—
1. The President nominates 12 members of the Rajya Sabha on the advice of the Council of Ministers.
2. The President has absolute power to appoint and remove the chairman and members of statutory bodies
at his discretion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

87. Which of the following Articles of the Constitution of India gives the right to Ministers and Attorney-General to speak in or to take part in the proceedings of either House ?
(A) Article 84
(B) Article 85
(C) Article 87
(D) Article 88
Ans : (D)

88. Which one of the following is not associated with the duties of the Prime Minister ?
(A) To communicate to the President all decisions of the Council of Ministers
(B) To recommend to the President about the decision that a particular Bill may be certified as Money Bill
(C) To furnish such information relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for Legislations as the President may call for
(D) If the President so requires, to submit for the consideration of Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a Minister which has not been considered by the Council
Ans : (B)

89. The Kamraj Plan proposed—
(A) priority to agriculture over industry
(B) inducting senior leaders to party work
(C) election to all party offices
(D) an overhaul of the Congress Working Committee
Ans : (D)

90. Consider the following statements—
1. The representation of women in the Lok Sabha (up to 14th) has never exceeded 10 per cent of the total
strength.
2. The maximum strength of the Lok Sabha envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of up to 530 members to represent the States, up to 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the President.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

91. Which one of the following statements is not correct with regard to Parliamentary Committees ?
(A) To Public Accounts Committee and the Public Undertakings Committee are joint committees of both the Houses of Parliament
(B) 17 Departmentally Related Committees were set up in early 1990s
(C) There are Standing and Ad hoc Committees
(D) The Estimates Committee and the Public Accounts Committee are always headed by a senior leader of the rulling party/coalition
Ans : (D)

92. Which one of the following Parliamentary Committees consists exclusively of members of the Lok Sabha ?
(A) The Public Accounts Committee
(B) The Estimates Committee
(C) The Committee on Public Undertakings
(D) The Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes
Ans : (B)

93. ‘Rule of Lapse’ means—
(A) all pending Bills in Parliament lapse with its prorogation
(B) the demand for grants of a Ministry lapses if the Departmentally Related Committee disapproves it
(C) the Appropriation Bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days
(D) all appropriations voted by the Legislature expire at the end of the financial year
Ans : (D)

94. The Supreme Court has increased the ambit of the Right to life (Article 21) to include which of the following ?
1. Right to life includes the Right to live with dignity
2. Right to life includes the Right to livelihood
3. Right to life includes the Right to receive minimum wages
4. Right to life includes the Right to guaranteed employment for 100 days in a year
Select the correct answer using the codes given below :
(A) 4 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

95. Verdicts of the Supreme Court of India in which of the following cases have a direct bearing on Centre-State relations ?
1. S. R. Bommai Case
2. Keshavananda Bharati Case
3. Vishakha Case
4. Indira Sawhney Case
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 2, 3 and 4
Ans : (A)

96. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) ADM Jabalpur Case —Rights of citizens under emergency
(B) Vishakha Case —Centre-State relations
(C) Indira Sawhney Case —Rights of women at work
(D) Kartar Singh Case —Rights of minorities
Ans : (A)

97. Which Supreme Court Judge played a pivotal role in the introduction of Public Interest Litigation ?
(A) Justice P. N. Bhagwati
(B) Justice K. S. Hegde
(C) Justice A. N. Ray
(D) Justice P. B. Gajendragadkar
Ans : (A)

98. Which of the following States were reorganized in 1950s following strong demands for linguistic States ?
1. Karnataka
2. Maharashtra
3. Punjab
4. Andhra Pradesh
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 4 only
(D) 1 and 4 only
Ans : (D)

99. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I (Form of Citizen Interest Articulation)
(a) Voting in elections
(b) Informal group, social movement
(c) Direct contact
(d) Protest activity
List-II (Scope of Interest)
1. Highly expressive support for specific interests
2. Normally deals with specific, personal problem
3. Collective action focused on a common interest
4. Broad, collective decision on government leaders and their programmes
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 2 3 1
Ans : (B)

100. Article 371(A) provides for special provisions with respect to which of the following States ?
(A) Maharashtra and Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Nagaland
(D) Assam
Ans : (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme