Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2015-2016



UP Police Vacancy 2016-17 Apply Online for 760 SI/ASI Post @uppbpb.gov.in

66. During the cultural revolution in China, public security organs known as workers provost corps were created for which of the following ?
1. Dealing with counter-revolutionary activities
2. Keeping surveillance over the activities of the Red Guard
Select the correct answer using the codes given below :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

67. The National Assembly of South Africa, by a resolution adopted with a supporting vote of at least two-thirds of its members, can remove the President from the office on which of the following grounds ?
1. Serious violation of the Constitution or the Law
2. Serious misconduct
3. Moral corruption
4. Inability to perform the functions of the office
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1, 2 and 4 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

68. Which of the following are included in the Right to Privacy under the Constitution of South Africa ?
Right not to have :
1. person or home searched
2. property searched
3. possession seized
4. privacy of their communication infringed
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 3 and 4 only
Ans : (D)

69. Which one of the following Committees/Commissions prepared the groundwork for the communal award granting separate representation to depressed classes in India ?
(A) Southborough Committee
(B) Simon Commission
(C) Nehru Committee
(D) Lothian Committee
Ans : (B)

70. Consider the following statements with respect to the Rajya Sabha—
1. The origin of the Rajya Sabha can be traced back to 1919, when in pursuance to the Government of India Act, 1919, a second chamber known as the Council of States was created.
2. The Rajya Sabha has special powers to declare that it is necessary and expedient in the national interest that Parliament may make laws with respect to a matter in the State List.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

71. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
State — No. of Members in the Rajya Sabha
(A) Maharashtra — 19
(B) Tamil Nadu — 18
(C) Bihar — 18
(D) West Bengal — 16
Ans : (C)

72. Which one of the following is a Constitutional Body ?
(A) National Commission for Scheduled Tribes
(B) National Commission for Minorities
(C) National Commission for Women
(D) Planning Commission
Ans : (A)

73. Under the Citizenship Act, 1955, by which of the following ways can a person become a citizen of India ?
1. By birth
2. By descent
3. By registration
4. By nationalization
5. By incorporation of territory
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4 and 5
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2, 3 and 5 only
(D) 3, 4 and 4 only
Ans : (C)

74. Which of the following are Fundamental Duties of an Indian citizen according to Article 51A of the Constitution ?
1. To believe in socialism, secularism and democracy
2. To abide by the Constitution and respect the National Flag and the National Anthem
3. To protect the sovereignty, unity and integrity of India
4. To preserve the rich heritage of the country’s composite culture
5. To help the poor and weaker sections of the society
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 3, 4 and 5
(D) 1, 4 and 5
Ans : (B)

75. Which of the following are considered as basic structure of the Indian Constitution ?
1. Republican and democratic form of Government
2. Secular character of the Constitution
3. Division between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy
4. Federal character of the Constitution
Select the correct answer using the codes give below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (D)

76. To whom does the Chairperson of every Metropolitan Planning Committee forward the development
plan, as recommended by such a Committee ?
(A) The Planning Commission
(B) The Finance Minister, Government of India
(C) The Urban Development Minister, Government of India
(D) The Government of the State
Ans : (D)

77. Consider the following statements—
The Sarkaria Commission recommended :
1. the overlapping membership between Planning Commission and Finance Commission
2. that experts with established reputation for professional integrity be appointed to the Planning Commission
3. that centrally sponsored schemes should be kept to the minimum
4. that States should not be involved in the implementation of centrally sponsored schemes
Which of the statements given above are correct ?
(A) 2 and 3 only
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (A)

78. Under which of the following regimes was the Inter-State Council (ISC) set up ?
(A) Congress Government in 1975
(B) Janata Government in 1978
(C) Janata Dal led Government in 1990
(D) United Front Government in 1996
Ans : (C)

79. Parliament of India passed the States Reorganisation Act in 1956 to create—
(A) 16 States and 3 Union Territories
(B) 16 States and 5 Union Territories
(C) 14 States and 6 Union Territories
(D) 24 States and 9 Union Territories
Ans : (C)

80. Which of the following have caused the growth of cooperative federalism in India ?
1. Union-State collaboration in economic matters
2. Union-State legislative relations
3. Compulsion of development finance
4. Dynamics of electoral politics
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Exam.100view.com