Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2015-2016



UTC Uttarakhand Transport Recruitment 2017 – 386 Driver Posts Latest Jobs

Nagarjun Sagar Dam is situated in which State of India ?
(A) Tamil Nadu (B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka (D) Orissa
Ans : (B)

2. The Himalayan Mountain Ranges are not a part of which of the following States ?
(A) Uttarakhand (B) Uttar Pradesh
(C) Sikkim (D) Himachal Pradesh
Ans : (B)

3. Which of the following is the general direction of flow of summer monsoon in India ?
(A) From South to North
(B) From South-West to South-East
(C) From South-East to South-West
(D) From South-West to North-East
Ans : (D)

4. What is the sex ratio of India as per the provisional data of census of India 2011 from the following ?
(A) 935  (B) 940
(C) 945  (D) 950
Ans : (B)

5. Which one of the following is the first National Park of India ?
(A) Kanha National Park (B) Dudhwa National Park
(C) Rajaji National Park (D) Corbett National Park
Ans : (D)

6. Alaska is a part of which State from the following ?
(A) Greenland (B) United States of America
(C) Canada (D) Russia
Ans : (B)

7. In which of the following continents the Andes Mountain Range is located ?
(A) Australia (B) Europe
(C) South America (D) North America
Ans : (C)

8. The Equator does not pass through which of the following countries ?
(A) Kenya  (B) Mexico
(C) Indonesia  (D) Brazil
Ans : (B)

9. Which of the following cities is known as the ‘City of Canals’ ?
(A) Amsterdam (B) Rome
(C) Venice (D) Athens
Ans : (C)

10. Which one of the following Indian States does not share border with Bhutan ?
(A) Sikkim (B) Meghalaya
(C) Arunachal Pradesh (D) West Bengal
Ans : (B)

11. Which one among the following is incorrect statement about the Constituent Assembly ?
(A) It worked with the help of a large number of committees, the most important among them being the Drafting Committee
(B) Minority communities like Christians, Anglo-Indians and Parsis were adequately represented in the Assembly
(C) It was elected on the basis of universal adult franchise
(D) Its electoral process was based on the sixth schedule of the Act of 1935 which allowed for a restricted franchise based on tax, property and educational qualification
Ans : (C)

12. The party system is the part of which larger system among the following ?
(A) social system (B) Economic system
(C) Political system (D) International system
Ans : (C)

13. Reserve Bank of India issues currency notes against which of the following ?
(A) Gold (B) Foreign security
(C) Government of India security (D) All of the above
Ans : (D)

14. The Consultative Committee of Members of Parliament for Railway Zones is constituted by which of the following ?
(A) President of India (B) Ministry of Railways
(C) Ministry of Parliamentary Affairs (D) Ministry of Transport
Ans : (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Exam.100view.com