TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

Uttar Pradesh Jal Nigam – UPJN Recruitment 2017 – 383 Routine Clerk & Steno Vacancies-2018-2019-2020

11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Natural Right
(b) Legal Right
(c) Moral Right
(d) Cultural Right
List-II
1. Immanuel Kant
2. Jeremy Bentham
3. Will Kymlicka
4. H. L. A. Hart
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 3 1 2 4
(C) 3 2 1 4
(D) 4 1 2 3
Ans : (A)

Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

 

12. Which one of the following political philosophers is an advocate of positive liberty ?
(A) Isaiah Berlin
(B) Iris Marion Young
(C) John Stuart Mill
(D) T. H. Green
Ans : (D)

13. Consider the following statements—
In his theory of justice, John Rawls :
1. reconciles a liberal conception of political obligation with a redistributive conception of social justice.
2. affirms the utilitarian principle for determining what is goot and desirable.
3. uses the instrument of the social contract to ensure fairness.
4. maintains that the concern for redistribution trumps individuals liberty.
Which of the statements given above are correct ?
(A) 3 only
(B) 1 and 2
(C) 1 and 3
(D) 2 and 4
Ans : (C)

14. The New Right rejects the principle of social justice because it—
1. violates liberty
2. is against merit
3. is not conducive to efficiency
4. does not respect different wants and needs
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

15. According to Rawls, which of the following sets of social primary goods is likely to be pursued by all human beings ?
(A) Income and wealth, opportunities and powers, rights and liberties, and social bases of selfrespect
(B) Income and wealth, opportunities and powers, healths and intelligence, and social bases of self-respect
(C) Rights and liberties, income and wealth, health and intelligence, and social bases of selfrespect
(D) Income and wealth, health and imagination, opportunities and powers, and social bases of self-respect
Ans : (A)

16. Public institutions may not cope with the expansion of democratic participation leading to political decay. Which one of the following scholars draws attention to such a consequence ?
(A) Rajni Kothari
(B) Samuel Huntington
(C) Robert Dahl
(D) David Held
Ans : (B)

17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Idea of Justice)
(a) Treating likes alike
(b) Fairness
(c) Net aggregate satisfaction
(d) Interest of the stronger
List-II (Thinker)
1. Rawls
2. Aristotle
3. Thrasymachus
4. Bentham
5. Nozick
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 5 3
(B) 2 1 3 5
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Concept of Civil Society)
(a) Civil society as the arena of cultural politics
(b) Civil society as the arena of civic associations
(c) Civil society as the zone between family and State
(d) Civil society as the space for the emergence of public opinion independent of the State and the Church
List-II (Thinker)
1. Hegal
2. de Tocqueville
3. Gramsci
4. Jurgen
5. Habermas
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 2 4
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)

19. Consider the following statements—
1. In the Hind Swaraj, Mahatma Gandhi formulates a conception of good life for the individuals as well as the society.
2. The Hind Swaraj was the outcome of the experience of Gandhi’s prolonged struggle againstColonial Raj in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

20. Who among the following argues that fault lines of civilizations are the breeding grounds of conflict in 21st Century ?
(A) Francis Fukuyama
(B) Samuel Huntington
(C) Henry Kissinger
(D) Sanjay Subramaniam
Ans : (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme