TNPSC CCSE IV Exam | Question Papers with Answers for All Competitive Examination

100% Free Study Materials (Books) Download – Current Affairs | E Books | Previous Year old solved question paper | Syllabus | Answer key | Results | Online Application Registration -2018-2019

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission – UPSSSC Recruitment 2017 – 548 Junior Assistant/Junior Clerk Vacancies-2018-2019-2020

41. Consider the following statements—
The New Social Movements
1. do not seek ‘total’ change
2. are not class-based
3. do not believe in direct action
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 2 and 3 only
(B) 1 and 2 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (B)

42. Consider the following International Women’s Conferences—
1. Nairobi
2. Mexico
3. Copenhagen
4. Beijing
What is the correct chronological sequence of the above Conference ?
(A) 3, 2, 4 and 1

Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download

Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, English Admit card download, English Aptitude tricks Download, English Computer Questions and Answers Download, English Current Affairs pdf materials Download, English Date, English Pattern | Syllabus Download, English General Knowledge Questions and Answers Download, English Hall ticket download, English Objective type questions Download, English Old question papers and answer Download, English Practice Work Book Download, English Preliminary and main question papers with answers Download, English Previous Year solved model Question papers with answer Download, English Study Guides PDF Download, English Study Materials Books Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download, Study Materials Books Download, Admit card download, Aptitude tricks Download, Computer Questions and Answers Download, Current Affairs pdf materials Download, Date, Pattern | Syllabus Download, General Knowledge Questions and Answers Download, Hall ticket download, Objective type questions Download, Old question papers and answer Download, Practice Work Book Download, Preliminary and main question papers with answers Download, Previous Year solved model Question papers with answer Download, Study Guides PDF Download

 

(B) 2, 1, 3 and 4
(C) 4, 3, 1 and 2
(D) 2, 3, 1 and 4
Ans : (D)

43. Who of the following Presidents of India was associated with the Trade Union Movement in India ?
(A) V. V. Giri
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) K. R. Narayanan
(D) Zakir Hussain
Ans : (A)

44. Which one of the following political theorists finds the concept of ‘imagined community’ inadequate to describe nationalism in post-colonial societies ?
(A) Partha Chatterjee
(B) V. R. Mehta
(C) Hans Cohn
(D) Ernest Gellner
Ans : (A)

45. Consider the following events—
1. OPEC’s Oil Embargo
2. Accession of UK, Ireland and Denmark to the European Economic Community (EEC)
3. Demand for a New International Economic Order by developing countries in the General Assembly of the United Nations
4. Suez Crisis
What is the correct chronological sequence of the above events ?
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 2, 3, 4 and 1
(C) 4, 2, 1 and 3
(D) 4, 3, 2 and 1
Ans : (C)

46. The key to Gramsci’s analysis of the failure of socialist revolution to take off in the West is the concept of—
(A) ideology
(B) intellectuals
(C) hegemony
(D) civil society
Ans : (C)

47. The zero-sum game as employed by the supporters of the game theory assumes that—
(A) the loss of one player is the gain of the other
(B) the loss of one player is the loss of the other as well
(C) the gain or the loss of one player has nothing to do with the gain or the loss of the other
(D) the gain of one player is the gain of the other player
Ans : (A)

48. Consider the following developments—
1. Outsourcing of services
2. Shrinking of geographical distance
3. Rise of ethnic identity
4. Emergence of regional associations
Which of the above developments are associated with globalization ?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (A)

49. The old institutional approach to the study of political and government systems lays emphasis on—
(A) they study of formal aspects of government and politics
(B) finding out principles underlying all political activites
(C) the search for regularities and for making generalizations
(D) transcendental ideals embodying different views of ‘what ought to be’
Ans : (A)

50. Which of the following statements regarding behavioural approach are correct ?
1. It is interdisciplinary in nature.
2. It is more descriptive and less empirical.
3. It is value neutral.
4. It puts emphasis on qualitative judgement.
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 4
(B) 1 and 3 only
(C) 1, 3 and 4
(D) 2 and 3
Ans : (B)

51. The Supreme Court of India enjoys the power of ‘judicial review’, which means the power to—
(A) review the judgements of State High Courts
(B) review the functioning of the Council of Ministers
(C) advise the President of India
(D) decide the Constitutionality of an Act (or part thereof) passed by the Legislature
Ans : (D)

52. Consider the following statements—
The Supreme Court judgement in S. R. Bommai vs. Union of India has been interpreted to mean that the Governor can dismiss a Council of Ministers or the Chief Minister
1. at his pleasure on his subjective estimate of the strength of the Chief Minister in the Assembly.
2. when the Legislative Assembly has expressed its want of confidence in the Council of Ministers.
3. when a measure of the Council of Ministers has been defeated on the floor of the Assembly.
4. when a censure motion against the Council of Minister has been rejected in the Legislative Assembly.
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 3 and 4
Ans : (B)

53. Which of the following best perform the function of interest articulation in a political system ?
1. Trade unions and ethnic associations
2. Organizations of businessmen and civic groups
3. Judiciary and law-making institutions
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 1 only
Ans : (C)

54. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Approach and Theory)
(a) Structural-Functional approach
(b) Communication theory
(c) General System theory
(d) Rational Choice
List-II (Political Scientist associated with)
1. Davi Easton
2. Karl Deutsch
3. Antony Downs
4. Gabriel Almond
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) 4 2 1 3
Ans : (D)

55. According to Gabriel Almond, which of the following are the basic characteristics of a system ?
1. Comprehensiveness and interdependence
2. Interdependence and existence of boundaries
3. Existence of boundaries and allocation of values
4. Allocation of values and goal attainment
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 1 and 2
Ans : (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Question Papers with Answers for All Competitive Examination © 2017 Frontier Theme